Προσηλυτίζοντας Μια Αρκούδα

Ένας Καθολικός ιερέας, ένας Βουδιστής μοναχός κι ένας Εβραίος ραβίνος διδάσκουν σε ένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο στο μαθήματος της Συγκριτικής Θρησκειολογίας. Συνηθίζουν λοιπόν να πίνουν μαζί τον καφέ τους και, βέβαια, να κάνουν συζητήσεις πάνω στις ομοιότητες και τις διαφορές στις θρησκείες τους.

Όπως είναι φυσικό, συχνά οι συζητήσεις αυτές οδηγούν σε διαφωνίες όπως συμβαίνει και τώρα που η συζήτηση περιστρέφεται στο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πείσει κανείς του ανθρώπους κηρύττοντας. Συμφωνούν όλοι ότι το κήρυγμα σε ανθρώπους δεν είναι δα και καμιά σκληρή δοκιμασία.

Η πραγματική πρόσκληση θα ήταν να κατηχήσεις μια αρκούδα!

Συμφωνούν λοιπόν να βρουν ο καθένας από μια αρκούδα και αφού προσπαθήσουν να την κάνουν να ασπαστεί την θρησκεία τους, να ξανασυναντηθούν σε μια εβδομάδα και να συζητήσουν τις εμπειρίες τους...


Πραγματικά, συναντιούνται σε μία εβδομάδα, όχι όμως στην καφετέρια αλλά στο νοσοκομείο!


Ο Καθολικός ιερέας έχει δεμένο το κεφάλι του με γάζες και περπατά κουτσαίνοντας, στηριζόμενος σε ένα δεκανίκι. «Πήγα στο δάσος και βρήκα μια αρκούδα», τους λέει. «Άρχισα αμέσως να της διαβάζω την Ιερά Κατήχηση της Βαλτιμόρης. Εκείνη τη στιγμή η αρκούδα μου ρίχτηκε αλλά εγώ έβγαλα αμέσως το μπουκαλάκι με τον αγιασμό και άρχισα να την ραντίζω. Έτσι η αρκούδα έγινε ήμερη σαν αρνάκι. Μάλιστα, την Κυριακή περιμένουμε τον Επίσκοπο να την βαφτίσει».


Οι άλλοι δύο ένευσαν επιδοκιμαστικά και το λόγο πήρε ο Βουδιστής μονάχός που καθόταν σε αναπηρική καρέκλα έχοντας το ένα χέρι και τα δυο πόδια του στο γύψο. «Εγώ βρήκα μια αρκούδα κι αποφάσισα να της απαγγείλω την Οκταπλή Ατραπό της Σοφίας. Ενώ όμως απήγγειλα και άρχισα να την προσεγγίζω, αυτή μου ρίχτηκε κι άρχισε να με χτυπά. Τότε θυμήθηκα την αρχή της μη βιας που ο Βούδας μας δίδαξε κι έτσι υπέμεινα παθητικά όλη την ταλαιπωρία μέχρι που η αρκούδα σταμάτησε. Κοιτώντας στα μάτια της, κατάλαβα ότι είχε βρει την φώτιση».


Ο Εβραίος ραβίνος δυσκολευόταν να μιλήσει αφού βρισκόταν ξαπλωμένος ακίνητος σε ένα κρεβάτι, καλωδιωμένος με δεκάδες μηχανήματα, τυλιγμένος μέσα σε γάζες ενώ οι μορφασμοί που έκανε έδειχναν ότι όλο το σώμα του ήταν μια πληγή.

Ανασήκωσε λίγο το κεφάλι του και τους είπε:

«Καλά, καλά, δεν έχετε ιδέα πόσο δύσκολο είναι να κάνεις περιτομή σε αρκούδα»!.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις