ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΑΡΧΩΝ (του Paulo Coelho)


ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΑΡΧΩΝ

1]      Όλα τα ανθρώπινα όντα είναι διαφορετικά. Και θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσουν να είναι έτσι.
2]      Σε κάθε άνθρωπος έχουν χορηγηθεί δύο κατευθύνσεις δράσης: Αυτή της Πράξης και αυτή του Συλλογισμού. Και οι δύο οδηγούν στο ίδιο μέρος.
3]      Σε κάθε άνθρωπος έχουν χορηγηθεί δύο ιδιότητες: Ισχύς και Δώρο. Η Ισχύς οδηγεί ένα άτομο να ανταποκριθεί στο πεπρωμένο του, το Δώρο τον υποχρεώνει να μοιραστεί με άλλους ότι καλό έχει μέσα του. Ένας άνθρωπος πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει την Ισχύ και πότε για να χρησιμοποιήσει τη Συμπόνια.
4]      Σε κάθε άνθρωπος έχει χορηγηθεί μια αρετή: η ικανότητα να επιλέγει. Για όποιον δεν την χρησιμοποιεί, αυτή την αρετή γίνεται κατάρα και οι άλλοι θα επιλέγουν πάντα για αυτόν.
5]      Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα σε δύο ευλογίες, οι οποίες είναι: η ευλογία να κάνει το σωστό, και η ευλογία να σφάλει. Στην τελευταία περίπτωση, υπάρχει πάντα μια πορεία μάθησης, η οποία οδηγεί στον σωστό δρόμο.
6]      Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του σεξουαλική προφίλ το οποίο θα πρέπει να ασκεί χωρίς ενοχές - εφόσον αυτό δεν υποχρεώνει τους άλλους να το ασκήσουν μαζί.
7]      Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του Προσωπικό Μύθο που θα πρέπει να εκπληρωθεί και αυτός είναι ο λόγος που αυτός βρίσκεται στον κόσμο. Ο προσωπικός μύθος είναι έκδηλος στον ενθουσιασμό του για αυτό που κάνει.
Ο Προσωπικός Μύθος μπορεί να εγκαταλειφθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, εφόσον το άτομο δεν τον ξεχνά και επιστρέφει το συντομότερο δυνατό.
8]      Κάθε άντρας έχει μια θηλυκή πλευρά, και κάθε γυναίκα έχει μια αρσενική πλευρά. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε την πειθαρχία με διαίσθηση και τη διαίσθησή αντικειμενικά.
9]      Κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει δύο γλώσσες: τη γλώσσα της κοινωνίας και την γλώσσα των οιωνών. Η πρώτη εξυπηρετεί την επικοινωνία με τους άλλους. Η δεύτερη χρησιμεύει για να ερμηνεύσει τα μηνύματα από το Θεό.
10]    Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αναζητήσει τη χαρά, τη χαρά η οποία νοείται ως κάτι το οποίο δίνει σε κάποιον περιεχόμενο,  όχι απαραίτητα αυτό που δίνει στους άλλους περιεχόμενο.
11]    Κάθε άνθρωπος πρέπει να κρατήσει αναμμένη μέσα του την ιερή φλόγα της τρέλας. Και πρέπει να συμπεριφέρεται σαν κανονικός άνθρωπος.
12]    Τα μόνα λάθη που θεωρούνται σοβαρά, είναι οι εξής: Ο μη σεβασμός των δικαιωμάτων του συνανθρώπου, το να αφήσει κάποιος τον εαυτό του να παραλύσει από φόβο, το αίσθημα ενοχής, η αντίληψη κάποιου ότι δεν αξίζει το καλό και το κακό που του συμβαίνει στη ζωή, και το να είναι κάποιος δειλός.
Θα πρέπει να αγαπάμε τους αντιπάλους μας, αλλά όχι να κάνουμε συμμαχίες μαζί τους. Βρίσκονται στον δρόμο μας για να δοκιμάσουν το σπαθί μας και αξίζουν τον σεβασμό της μάχης μας.
Εμείς θα επιλέξουμε τους αντιπάλους μας, όχι το αντίθετο.
12A]  Με το παρόν δηλώνουμε το τέλος του τείχους που ξεχωρίζει το ιερό από το βέβηλο: από τώρα και στο εξής, όλα είναι ιερά.
14]    Οτιδήποτε γίνεται στο παρόν, επηρεάζει το μέλλον ως συνέπεια, και το παρελθόν ως λύτρωση.
15]    Το αδύνατο είναι δυνατό

Paulo Coelho

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις