ΟΙ ΕΥΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΣ

Ο Εθελοντισμός βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Το να κάνει κανείς καλό για τους άλλους "ζεσταίνει" την καρδιά και μπορεί να συμβάλλει σοβαρά στην προστασία της . Ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο της British Columbia ζήτησαν από 106 μαθητές γυμνασίου να λάβουν εθελοντικά μέρος σε μια σχετική μελέτη. Οι μισοί από τους μαθητές πέρασαν μια ώρα την εβδομάδα για 10 εβδομάδες βοηθώντας μαθητές του δημοτικού με τα μαθήματά τους στο σπίτι, τον αθλητισμό ή σε ομαδικές δραστηριότητες. Οι άλλοι μισοί μαθητές δεν συμμετείχαν σε εθελοντική εργασία. Μέσω ερωτηματολογίων και ιατρικών εξετάσεων τόσο πριν όσο και μετά την περίοδο των 10 εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που έλαβαν μέρος στην εθελοντική εργασία είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και φλεγμονών μετά τη μελέτη. Όσοι δεν εργάστηκαν ως εθελοντές δεν έδειξαν τέτοιες βελτιώσεις .
Τα οφέλη για την υγεία δεν σχετίζονται με μία συγκεκριμένη εθελοντική δραστηριότητα, όπως η καθιστική βοήθεια στο σπίτι σε σχέση με αθλητισμό, ούτε και συνδέονται με βελτίωση της αυτοεκτίμησης . Αλλά οι ερευνητές βρήκαν ότι οι φοιτητές που ανέφεραν τη μεγαλύτερη βελτίωση στην κατανόηση και την αλτρουιστική συμπεριφορά μετά την εθελοντική εμπειρία τους, εμφάνισαν επίσης και τις πιο έντονες βελτιώσεις στην υγεία της καρδιάς τους.
Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να ξεκαθαριστεί το πώς είναι συνυφασμένα τα οφέλη στην υγεία με την αλτρουιστική συμπεριφορά , ο ψυχολόγος και συγγραφέας της μελέτης Hannah Schreier υποθέτει ότι τα ευρήματά της αντικατοπτρίζουν ένα αποτέλεσμα (effect) "διάχυσης".
"Το να προσφέρει κανείς κίνητρα σε άλλους θα μπορούσε να βελτιώσει το δικό του κίνητρό για υγιεινές συμπεριφορές", λέει ο Schreier.

(περιοδικό Scientific American MIND, Σεπτ./Οκτ. 2013)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις