ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (?)

Σκέψεις λίγο πριν την κάλπη



Η Ελλάδα ιδρύθηκε έχοντας ως πολίτες ένα συνονθύλευμα ανθρώπων οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν εξαθλιωμένοι, αγράμματοι, υπήκοοι (αυτοί που υπακούν δηλαδή) και δουλοπάροικοι ελάχιστων κοτζαμπάσηδων και προεστών.
Αυτός ο λαός δεν έζησε ποτέ τα τελευταία χίλια χρόνια ούτε μεσαίωνα (μια λαμπρή εποχή μέσα στα σκότη της), ούτε αναγέννηση, ούτε μεταρρύθμιση και αντιμεταρρύθμιση, ούτε διαφωτισμό. Δεν αναπτύχθηκε ποτέ μια μορφωμένη αστική τάξη και δεν υπήρχαν βιβλιοθήκες, σαλόνια, αμφιθέατρα, καφέ και αγορές στα οποία θα συζητιόταν παθιασμένα σοσιαλιστικές, φιλελεύθερες, κοινωνιστικές, ελευθεριακές ιδέες.

Αντί αυτού, κουβάλησε όλες τις προκαταλήψεις, τις δεισιδαιμονίες, τα ήθη και τα έθιμα που τον εμπότιζαν όλους αυτούς τους αιώνες κι έτσι σήμερα άλλες από αυτές τις ιδέες διαστρεβλώθηκαν (η μεγάλη φορολογία είναι φιλελευθερισμός!), άλλες δαιμονοποιήθηκαν (οι αριστεροί θα μας πάρουν τα σπίτια!), κι άλλες μεταλλάχθηκαν (δεν είναι ρατσιστές και φασίστες. Είναι αγαθοί εθνικιστές!).
Πνευματικά και κοινωνικά κινήματα που χαρακτήρισαν και επηρέασαν ολόκληρες εποχές του Δυτικού Πολιτισμού, εδώ αναπτύχθηκαν (όσο, όπως και όπου), βεβαρημένα με απίστευτες, στην κυριολεξία, συκοφαντίες.

Σε ένα τέτοιο λαό, χωρίς θεμέλια, χωρίς καλλιέργεια και ο οποίος ποτέ δεν διδάχθηκε, δεν έμαθε και δεν χρησιμοποιεί την επιστήμη της χρήσης της κοινής λογικής, του επιχειρήματος και της συζήτησης, ήταν φυσικό να βρουν πρόσφορο έδαφος κάθε είδους παρανοϊκές θεωρίες οι οποίες εκφραζόταν απλά, περιείχαν, οπωσδήποτε, έναν σατανικό εχθρό, και εμφάνιζαν τους οπαδούς τους σαν γνώστες μεγάλων μυστικών και ιδιαίτερων πληροφοριών και σαν ήρωες. Και να οι τοκογλύφοι Εβραίοι, οι σατανικοί Μασόνοι και οι δαιμονικοί Ροδόσταυροι, να η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ,να οι προφήτες, οι προφητείες, τα "ξανθά γένη" και οι δεκαπέντε συντέλειες του κόσμου μέχρι σήμερα, να τα ψεκάσματα και οι άπειρες φορές που κάποιοι άκουγαν το νομισματοκοπείο να κόβει δραχμές, μεσάνυχτα και κάτι...
Και σαν παρεπόμενο όλων των παραπάνω, να και οι κρεμάλες και ο πανικός στις τράπεζες και τα δεκαχίλιαρα κρυμμένα στους εξαεριστήρες.
...

Ένας παλαιοοθωμανικός, πελατειακός τρόπος διοίκησης μάστιζε και μαστίζει τους πολίτες αυτού του κράτους. Πολίτες που πίστευαν ότι για τα πάντα έπρεπε να τα "βολέψουν", να τα "κανονίσουν" με το κράτος και που όταν αυτό το κράτος κατέρρευσε, εξοργίστηκαν που έχασαν την υπέρτατη τροφοδότρια πηγή.

Και σήμερα, μετά από τον δικό μας μικρό μεσαίωνα με παράλογες διαδόσεις και απόψεις, με ιεροεξεταστές, κυνήγια μαγισσών και κρεμάλες, με μια θρησκεία που έχει ιερείς ταλιμπαν, με τον ορθό λόγο και την κοινή λογική να πνέει τα λοίσθια, καλούμαστε, με την δική μας θέληση (γιατί αυτό είμαστε πίσω από το παραβάν) να βρούμε διέξοδο προς την δική μας Αναγέννηση.
Θα τα καταφέρουμε;
------------------------------------
ΥΓ. Πάντα με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι οι πιο ευτυχισμένοι λαοί (σύμφωνα με όλες τις διεθνείς έρευνες) ήταν λαοί με ελάχιστη έως μηδενική σχέση με την εκκλησία, που άφησαν πίσω μεγαλοϊδεατισμούς και "προαιώνιες παραδόσεις". Μήπως να το σκεφτούμε λίγο; Λέω εγώ....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις